I N T E R P E L A R E

Adresată:         Domnului Eugen NICOLĂESCU
Ministru al Ministerului Sănătății

De către:          Doamna Deputat Liliana MINCĂ
Grupul Parlamentar al Partidului Poporului – Dan Diaconescu
Circumscripția electorală nr.7 Botoșani, Colegiul uninominal nr.3

Subiectul interpelării:       35.000 de bolnavi ținuți ostatici la Întorsura
Buzăului
Obiectul interpelării:
Domnule Ministru,
35000 de persoane diagnosticate cu distrofii musculare au fost abandonate hazardului în România. Ca urmare a desființării singurului spital de profil din țară, bolnavii nu au acces la tratament.

Centrul de Patologie Neuromusculară ”Dr. Radu Horia”, din localitatea Vâlcele, județul Covasna, a fost o unitate spitalicească de monospecialitate (neurologie), aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătății. A fost singura unitate de acest gen din țară, cazurile dirijate aici beneficiind de investigații de specialitate, specifice, precum și de experiența unui colectiv familiarizat cu asemenea pacienți. În mod inexplicabil, la propunerea Consiliului Județean Covasna și a Direcției de Sănătate Publică Covasna, a fost emisă Hotărârea de Guvern 489/2011 prin care s-a aprobat desființarea Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, prin preluarea activității de către Spitalul de Recuperare Cardiovasculară  ”Dr. Benedek Geza” Covasna, iar activitatea de asistență medicală din cadrul centrului de patologie a fost transferată într-un imobil de la Întorsura Buzăului. Cu toate acestea, la Comisia Mondială a Sănătății, acest Centru de Patologie Neuromusculară continuă să figureze ca fiind activ. Aș se face că centrele importante, cu specific neuromuscular , din lume, trimit românii către acest centru închis.

Însuși prefectul județului Covasna, domnul Codrin Munteanu,  avertiza în 2011 că mutarea la Întorsura Buzăului nu a fost în interesul pacienților. Bolnavii au fost transferați cu forța doar pentru a se găsi utilitate noului spital construit la Întorsura Buzăului în urmă cu câțiva ani și în care s-au îngropat aproape trei milioane de euro. Acum, bolnavii sunt ținuți ostatici la Întorsura Buzăului pentru banii pe care spitalul îi primește de la Casa de Asigurări.

Veți spune, domnule Ministru, că redeschiderea spitalului din Vâlcele ar necesita acum investiții serioase și că austeritatea bugetară nu vă permite. Vă informăm, Stimate Domnule Ministru, că reprezentanții intereselor celor 35000 de bolnavi au identificat sursa de finanțare pentru eventualele investiții. Acestea ar putea fi realizate prin accesarea unor fonduri norvegiene destinate reabilitării spitalelor.

Având în vedere cele mai sus prezentate, Domnule Ministru, vă rog să binevoiți a răspunde următoarelor întrebări:
1.    În viziunea Ministerului Sănătății, în România, spitalul mai servește interesele pacienților sau tendința este ca pacienții să servească interesele unui spital?
2.    Care este punctul de vedere al Ministerului în privința desființării Centrului de Patologie Neuromusculară ”Dr. Radu Horia” Vâlcele?
3.    Ce demersuri veți întreprinde pentru reînființarea Centrului de Patologie Neuromusculară din Vâlcele – unitate de interes național conform Anexei 1 din H.G nr.1106/10.10.2002,  reparând astfel măsurile abuzive și nelegale dispuse în urmă cu câțiva ani, contrar intereselor persoanelor cu distrofii musculare?
Solicit răspuns în scris și oral.

Deputat Liliana MINCĂ

 

Interpelare 13 aprilie Daniela Tontsch

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *