Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a deschis o anchetă pentru a găsi persoanele vinovate de distrugerea clădirii fostului Spital de patologie neuromusculară „Dr. Horia Radu” din Vâlcele, închis anul trecut.

Comandantul IPJ Covasna, comisarul-şef Ion Popa, a declarat că cercetările sunt efectuate de lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor sub supravegherea unui procuror, care au întocmit un raport privind pagubele şi l-au trimis Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea prejudiciului.

„Ne-am sesizat din oficiu în acest caz în urma unui articol apărut în presă şi am demarat ancheta (…) Au fost făcute cercetări la faţa locului, fotografii şi s-a trimis o notă către Ministerul Sănătăţii pentru stabilirea prejudiciului”, a declarat dr. Ion Popa. Acesta a menţionat că cercetările vor continua pentru stabilirea şi tragerea la răspundere a persoanei sau persoanelor care se fac vinovate de prejudiciul creat.

Centrul de patologie neuromusculară de la Vâlcele, singurul de acest fel din România, a fost închis anul trecut în urma reorganizării sistemului sanitar, iar întreaga activitate medicală a fost mutată la spitalul din Întorsura Buzăului. Managementul acestei secţii a fost preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna.

Prefectul Codrin Munteanu a semnalat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că clădirea de la Vâlcele, rămasă goală, a fost „devalizată” – mai exact au fost tăiate caloriferele şi balustradele din fier şi au fost smulse cablurile de electricitate din perete. Acesta a menţionat că Asociaţia Distroficilor Muscular din România (ADMR) a cerut redeschiderea Centrului din Vâlcele, dar în condiţiile actuale e imposibil să readuci pacienţii înapoi în spital.

Prefectul a mai spus că mutarea la Întorsura Buzăului nu a fost în interesul pacienţilor, aceştia fiind transferaţi cu forţa doar pentru a se găsi utilitate noului spital din localitate construit în urmă cu câţiva ani, în care s-au investit aproape trei milioane de euro. Spitalul nu a funcţionat până anul trecut deoarece nu avea nici medici şi nici dotarea necesară.

„Nu poţi ţine distroficii ca pe nişte ostatici la Întorsura Buzăului, pentru că ăsta e adevărul acum, ei sunt ţinuţi ostatici pentru banii pe care spitalul îi primeşte de la Casa de asigurări. Deci, clădirea trebuie să servească interesele pacienţilor şi nu pacienţii interesul unei clădiri”, a spus prefectul Codrin Munteanu.

Potrivit prefectului, pentru redeschiderea spitalului din Vâlcele este nevoie de investiţii serioase, dar acestea ar putea fi realizate prin accesarea unor fonduri norvegiene destinate reabilitării spitalelor.

Sursa: Agerpres

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *