Prin H.G. Nr. 489/2011, Guvernul României a decis desfiinţarea şi reorganizarea mai multor Unităţi Sanitare din Judeţul Covasna, printre care şi Centrul de Patologie Neuromusculară ,,Dr. Radu Horia” din localitatea Vâlcele, Judeţul Covasna.
Centrul de Patologie Neuromusculară „ Dr. Radu Horia” a fost o unitate spitalicească de monospecialitate (neurologie) aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Obiectul de activitate al unităţii l-a constituit patologia eredo-degenerativă neuro-musculară cu determinism genetic, patologie ce afectează îndeosebi copilul şi adultul tânăr.
A fost singura unitate de acest gen din ţară, cazurile dirijate aici beneficiind de investigaţii de specialitate, specifice, precum şi de experienţa unui colectiv familiarizat cu asemenea pacienţi.
Personalitate de primă mărime a şcolii medicale româneşti, dr. Radu Horia, a creat în anul 1965, în localitatea Vâlcele, primul şi singurul “Centru de diagnostic, cercetare şi tratament al maladiilor eredo-degenerative”.
Prezentul material a fost difuzat în data de 6 octombrie 2014, nimic nu s-a schimbat de atunci, iar demersurile Asociației Distroficilor Muscular din România au rămas fără rezultat. O treime din pacienții filmați la acea dată au decedat…
Din anul 1973, devine spital de monospecialitate aparţinând Ministerului Sănătăţii, cu caracter de centru metodologic sub denumirea de „Spitalul de Patologie Neuromusculară”.
Prin Ordinul M.S. 1400/2.10.1991, devine centru de diagnostic, cercetare şi tratament sub denumirea de „Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia”.
Din anul 2002, în conformitate cu anexa nr. 1 din H.G. nr. 1.106/10.10.2002 Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia a fost declarat unitate de interes naţional aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei.
Din momentul transformării unităţii în spital de patologie neuromusculară, colectivul medical a atras atenţia şi asupra efectelor benefice ale aeroterapiei cât şi a proprietăţilor terapeutice ale apelor minerale din zonă (apa minerală de Vâlcele este considerată cea mai bogată în magneziu din ţară şi a patra din lume, fiind foarte eficientă în ameliorarea stărilor de epuizare fizică şi psihică, întârzieri în dezvoltare, în convalescenţă, afecţiuni cardiovasculare, ischemie cardiacă).
Au fost făcute demersuri în înfiinţarea unui compartiment de balneofizioterapie şi recuperare medicală, care să se profileze în timp pe tratamentul specific al acestor afecţiuni, utilizând cu maximă eficienţă resursele naturale.
Din acte publice, Prefectura Covasna a aflat că în mod inexplicabil, la propunerea Consiliului Judeţean Covasna şi a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, a fost elaborată H.G. nr. 489/2011 privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice din judeţul Covasna, hotărâre prin care a fost aprobată desfiinţarea Centrului de Patologie Neuromusculară „ Dr. Radu Horia” Vâlcele aflat în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, prin preluarea activităţii de către Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna şi transferul activităţii de asistenţă medicală din cadrul centrului în imobilul de la Întorsura Buzăului, construcţie cu destinaţia de sediu, finanţată de Ministerul Sănătăţii.
Încă din luna martie, 2011, Asociaţia Distroficilor Muscular din România a înaintat memorii către Cabinetul Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care menţiona, ca Spitalul Dr. Radu Horia cunoscuse în ultimii ani îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte tratamentul, condiţiile de îngrijire şi cazare a bolnavilor, în cea mai mare parte imobilizaţi.
O altă problemă deosebit de gravă a distroficilor, menţionată în memorii, este aceea că acestor pacienţi li se refuză internarea în alte spitale ce deţin specialişti pentru practică terapeutică şi săli de fizioterapie.
Se ştie că această boală se caracterizează prin deteriorarea progresivă a muşchilor corpului, antrenând slăbiciune musculară şi invaliditate. În unele forme de distrofie musculară, este afectat miocardul şi alţi muşchi involuntari (netezi) precum şi alte organe, şi aici, distroficii spun că întâmpină refuzul internării în spitalele de profil. În general la internare se justifică refuzul prin explicaţia că aceasta este evoluţia bolii.
Asociaţia Distroficilor Muscular din România condamnă categoric desfiinţarea spitalului după ani grei de aducere a acestuia în faza decentă de funcţionare. Prin forţe unite cu managementul spitalului, asociaţia a construit liftul în acest Centru.
Unul din argumentele care ar fi trebuit să determine reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să reflecteze asupra deciziei îl constituie clima din Întorsura Buzăului, cunoscută din cauza temperaturilor extrem de scazute. Expunerea la frig contribuie la deteriorarea iremediabilă a sănătăţii distroficilor muscular.
Niciun fel de demers al ADMR, memorii, întâlniri cu autorităţile şi proteste, nu au schimbat hotărârea de desfiinţare a Centrului de Patologie Neuro Musculară Dr. Radu Horia.
Potrivit statisticilor, în România sunt înregistrate 35000 de mii de cazuri diagnosticate cu distrofii musculare. Autorităţile au închis singurul spital cu o capacitate de 120 de locuri şi au repartizat acestor pacienţi o secţie cu o capacitate de 40 de locuri.
În joc sunt multiple interese politice. Putem afirma fără niciun fel de reţinere că am fost deportaţi la polul frigului.
Însuşi prefectul de Covasna investit în 2012, Codrin Munteanu a afirmat public în acelaşi an “că mutarea la Întorsura Buzăului nu a fost în interesul pacienţilor, aceştia fiind transferaţi cu forţa doar pentru a se găsi utilitate noului spital din localitate construit în urmă cu câţiva ani, în care s-au investit aproape trei milioane de euro. Spitalul nu a funcţionat până în anul 2011 deoarece nu avea nici medici şi nici dotarea necesară.
Nu poţi ţine distroficii ca pe nişte ostatici la Întorsura Buzăului, pentru că ăsta e adevărul acum, ei sunt ţinuţi ostatici pentru banii pe care spitalul îi primeşte de la Casa de asigurări. Deci, clădirea trebuie să servească interesele pacienţilor şi nu pacienţii interesul unei clădiri.“
Imediat după mutare, membrii noştri ne-au semnalat dezinteresul personalului medical, lipsa procedurilor de fizioterapie, lipsa medicamentelor şi hrana alterată oferită imobilizaţilor, zilnic.
Organizaţia noastră primeşte apeluri de urgenţă de la medici din ţară care ne solicită informaţii cu referire la monitorizare şi tratamente de întreţinere pentru pacienţi cu diferite tipuri de Distrofie, unii dintre ei în fază terminală.